Astăzi, 25 noiembrie, proiectele ce ţin de politica fiscală şi vamală, legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM), bugetul de stat pentru anul 2022 au fost aprobate în primă lectură în plenul Parlamentului. Consultarea acestora s-a desfăşurat în mare parte încălcînd transparenţa decizională şi termenele necesare pentru acest exerciţiu.
Principalele prevederi ale acestor documente importante se referă la:
1. Politica fiscală şi vamală prevede modificarea a zece acte legislative, inclusiv Codul fiscal, Legea privind finanțele publice locale, Codul vamal, Codul contravențional al Republicii Moldova ș.a. Printre cele mai importante prevederi ale proiectului este modificarea legislației în vigoare, care va permite ca încasările din taxa pentru folosirea drumurilor să fie alocate integral unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi. Totodată, urmează a fi majorată cota impozitului pe venit reținut la sursa de plată din câștigurile la jocurile de noroc de la 12% la 18%. De asemenea, se preconizează anularea taxei pentru serviciile de telefonie mobilă de 2,5%, fapt care va ajuta operatorii telefoniei mobile să accelereze implementarea roaming-ului cu țările Uniunii Europene.
2. Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală nu se va scumpi, valoarea acesteia atât în formă de contribuție procentuală de 9%, cât și în formă de sumă fixă de 4.056 de lei va fi păstrată și în anul 2022. Confederaţia Naţională a Patronatului a prezentat, în pofida termenelor scurte pentru examinare, avizul negativ asupra acestui proiect.
3. Bugetul de Stat. Potrivit proiectului, veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde de lei, în creștere cu 9,2% față de anul curent. Cheltuielile totale sunt estimate la 65,2 miliarde de lei, mai mult cu 13,1% comparativ cu anul 2021. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde de lei. Majorarea veniturilor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe! La capitolul cheltuieli, sunt prevăzute alocări pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterea numărului de beneficiari ai acestui ajutor. De asemenea, va continua compensarea parțială pentru gospodăriile casnice a costurilor facturilor la gaze naturale și energie termică, precum și va fi extinsă aria de acoperire a proiectelor din cadrul Fondului Național de Dezvoltare Regională.