La 30 septembrie 2015, la invitaţia misiunii Fondului Monetar Internaţional a avut loc o şedinţă de lucru cu membrii CNPM, la care au participat 10 reprezentanţi din diferite ramuri ale economiei naţionale: agricultură şi prelucrarea zahărului, transport, construcţii şi materiale de construcţie, medicină.
La începutul şedinţei preşedintele CNPM, Dl Leonid Cerescu, a mulţumit pentru oportunitatea dialogului cu reprezentanţii misiunii FMI în Moldova şi s-a referit pe scurt la Situaţia economică curentă. Este cunoscută evoluţia evenimentelor faţă de formarea condiţiilor de activitate a mediului de afaceri din ţara noastră în perioada ultimilor ani:
– S-a reintrodus impozitul pe venit a persoanelor juridice 12%
– Au fost trecute pe seama angajatorului 5 zile de incapacitate temporară de muncă.
– S-au majorat contribuţiile la CNAM cu 1%.
– S-a introdus concediu paternal achitat de angajator.
– S-a introdus impozitarea dividendelor. Iar în urma crizei din sistemul financiar-bancar s-au scumpit creditele bancare, a fost devalorizată valuta naţională. Drept consecinţă a crescut numărul agenţilor economici cu activitate informală, s-a micşorat numărul locurilor de muncă şi respectiv acel al contribuabililor la CNAS şi CNAM.
Fiecare membru CNPM prezent la întrevedere a ţinut să evidenţieze problemele cu care se confruntă ramura, cele mai stringente fiind: blocarea creditelor, procentele mari la rata dobînzii, reformele mimate în justiţie, controalele de stat ş.a.
În această situaţie care este foarte dificilă, Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova consideră că este rezonabilă elaborarea unui Plan anticriză, care ar ameliora esenţial climatul de activitate al economiei naţionale. Această propunere a fost înaintată şi discutată la întâlnirea cu viceprim-ministru, ministrul economiei Dl Stephane Bride. Un proiect a fost propus spre examinare şi consultarea de către Ministerul Economiei la care am venit cu unele completări.
În concluzie, reprezentanţii misiunii FMI în Republica Moldova au ţinut să menţioneze că ţara noastră va putea beneficia de suportul internaţional doar în condiţiile în care îşi îndeplineşte angajamentele asumate- reforma în justiţie, reforma administrativă, eradicarea corupţiei şi o Guvernare calitativă şi credibilă, iar semnarea unui nou acord de susţinere financiară se poate realiza cînd la Banca Naţională vor fi desemnaţi guvernator, primvice-guvernator şi viceguvernator competenţi de a administra criza din sistem.