Guvernarea refuză să promoveze revendicările businessmanilor fiindcă vine un an electoral

20

Guvernarea nu vrea să promoveze revendicările patronatelor pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, deoarece urmează un an electoral, iar aceste modificări ar putea fi folosite pentru a manipula opinia publică. De această părere sunt reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova, care organizează un forum pentru a insista pe promovarea politicilor menite să creeze condiţii favorabile pentru dezvoltarea economică a ţării.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova (CNPM), Leonid Cerescu, a declarat pentru IPN că în ultimii 3-4 ani situaţia oamenilor de afaceri nu s-a îmbunătăţit cu nimic, mai mult chiar, presiunile şi constrângerile asupra acestora au crescut. Liderul patronatelor susţine că sunt multe platforme de comunicare dintre mediul de afaceri şi guvernare, dar nu se simte eficienţa dialogului, propunerile oamenilor de afaceri nu sunt luate în calcul.

„Acum plătim 5 zile de incapacitate temporară de muncă. Este o impozitare dublă, noi ne onorăm obligaţiunile la fondul social, plus şi plata pentru incapacitatea de muncă. Suntem nevoiţi să plătim impozite şi la dividende. În ultimii 2-3 ani de zile, noi nu am obţinut ceva înţelegere, noi negociem, discutăm, dar propunerile nu sunt luate în considerare. Guvernul ne ascultă, dar face ceea ce îi este convenabil. Situaţia aceasta ne-a făcut să elaborăm un studiu independent, cu răspunsurile agenţilor economici. Au fost depistate 16 constrângeri care împiedică activitatea normală a patronilor. Am convenit să facem un forum al oamenilor de afaceri, să aducem la cunoştinţă constrângerile, părerile noastre şi să formulăm ce politici pot fi promovate pentru a depăşi situaţia existentă”, a comunicat Leonid Cerescu.

Preşedintele CNPM a mai remarcat că în această perioadă a fost majorat cuantumul TVA la zahăr de la 8 la 20%. „Noi de fiecare dată nu am tăcut, ne-am expus public la toate majorările acestea. Noi aducem 80% din totalul acumulărilor la bugetul de stat şi nu vor să ne audă. Autorităţile spun că cei de la FMI au anumite solicitări, dar când ne vedem noi cu reprezentanţii FMI, aceştia declară că nu cer nimic, ci Guvernul aşa politici are. În cadrul discuţiilor vrem să ajungem la un consens, să găsim soluţiile care să satisfacă şi angajaţii, şi angajatorii, şi Guvernul”, a subliniat Leonid Cerescu.

Atunci când agenţii economici nu se descurcă cu toată povara şi constrângerile, au de ales între 3 soluţii, spune preşedintele CNPM „Fie falimentează, fie reduc numărul angajaţilor, fie pleacă în economia informală. Au de pierdut toţi: şi salariaţii, şi angajatorii, şi statul”, a subliniat Leonid Cerescu.

Vlad Caminschi, şef Direcţie relaţii interne şi externe a CNPM, spune că Fondul pentru incapacitate temporară de muncă dint bugetul asigurărilor sociale de stat era de circa 600 milioane de lei, iar jumătate din această sumă ulterior a trecut pe seama angajatorilor după ce s-a majorat numărul zilelor de incapacitate temporară de muncă achitate de angajator.

„Şi în cazul impozitării dividendelor vrem să fie echitate şi corectitudine. Avem, de exemplu, o sumă de bani acumulată la profit care, până a fi repartizată la acţionari, este impozitată o dată. Apoi aceeaşi sumă este impozitată a doua oară, pentru că acţionarii sunt obligaţi să plătească atunci când îşi ridică dividendele. Este o impozitare dublă a aceleiaşi sume. Această practică neechitabilă a fost introdusă acum câţiva ani. Pentru anul viitor se mai propune şi majorarea contribuţiilor la fondul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală cu 0,5%. Constrângerile pentru antreprenori cresc şi este o tendinţă foarte periculoasă pentru toţi”, a specificat Vlad Caminschi.

Pe moment, patronatele nu înţeleg raţionamentul comportamentului guvernării şi al politicilor care le promovează. „Fără să cunoaştem aceasta, ni se creează impresia că este un tupeu al guvernanţilor. Am ajuns la concluzia că atunci când ne consultăm cu ministerele, cu agenţiile şi alte instituţii inferioare Guvernului, nu avem deficienţe, acestea apar la momentul luării deciziilor. Cu executorii ajungem la înţelegere, dar când se iau deciziile, acestea nu se iau în calcul”, a remarcat şeful Direcţiei relaţii interne şi externe a CNPM.

Vlad Caminschi admite că acţiunile guvernanţilor sunt impulsionate şi de criza economică ale cărei repercusiuni se mai simt, dar nu înţelege de ce guvernarea nu spune direct că scopul ei principal este de a acumula bani în bugetul de stat cu orice preţ? Totuşi, el spune că o anumită doză de sinceritate din partea guvernării acum există, pentru că, atunci când CNPM promovează anumite politici, ea spune că următorul este an electoral şi nu va propune politici care ar putea afecta rezultatele alegerilor.