Discuţii constructive pe marginea priorităţilor Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale

33

Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) a participat, la data de 30 ianuarie curent, la ședința organizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale la care s-a discutat despre prioritățile pentru anul curent pe domeniul muncă și protecția socială, incluse în Planul de Acțiuni a Guvernului. La ședință au fost prezenți și reprezentanți ai altor asociații de business, membre ale Confederaţiei, Asociaţia Investitorilor Străini şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC.

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale a remarcat că pentru anul 2023, instituția își propune să realizeze mai multe activități printre care aplicarea reformei inspecției muncii, alinierea la standardele UE, programul de sănătate și securitate în muncă, introducerea voucherelor în agricultură.

În contextul discuţiilor, Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM, a ținut să specifice subiectele de interes pentru mediul de business accentuând despre necesitatea reglementării agentului de muncă temporar. Deși în tot mai multe țări legislația muncii reglementează raporturile de acest fel, Codul Muncii al Republicii Moldova nu prevede acest tip de activitate. Asemenea prevederi vor oferi protecție legală, în primul rând, salariaților.

Alte subiecte abordate la care s-au referit participanţii la şedinţă se referă la legislația adoptată ce presupune plata egală pentru munca de valoare egală, indemnizația unică care se achită de către angajatori în cazul accidentelor la locul de muncă și boli profesionale, aceasta din urmă fiind o prevedere depășită de timp, mai ales că există răspunderea administrativă, penală, civilă pentru angajatori în cazul încălcărilor. În context, s-a discutat și despre necesitatea de a anula unele norme adoptate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în special Ordinul nr. 40 din 2001, care, la fel, este învechit.

Directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatului a sugerat să fie aprobat și salariu minim propus de patronate, ceea ce ar contribui la stoparea exodului populației din țara noastră.

Totodată, Vladislav Caminschi a reiterat propunerea de a relua activitatea Grupului de lucru tripartit pentru modificarea Codului muncii.

Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova a atras atenția și asupra subiectului lansat recent de Ministerul Muncii și Protecției Sociale ce se referă la transferul zilelor de sărbătoare nelucrătoare care cad în zilele de repaos.

În urma ședinței, patronatele vor veni cu propuneri în scris privind subiectele discutate.

De menționat că, întrevederea face parte dintr-o serie de discuții lansate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale de coordonare a prioritățile pentru anul curent pe domeniul muncă.