vezi mai mult

Revenirea la muncă în siguranță o prioritate pentru angajatori
24.08.2020     
 
Planul de Continuitate a Afacerii în 6 pași
24.08.2020     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Membrii Confederației în dialog cu puterea executivă
27
01.2020
Membrii Confederației în dialog cu puterea executivă
 
   

La 24 ianuarie curent, membrii Confederației Naţionale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), urmare a solicitării Direcției executive, au avut o întrevedere cu Dl Ion Chicu, Prim-ministru al Republicii Moldova. În cadrul acesteia părțile au făcut un schimb de opinii despre măsurile necesare pentru a stimula activitatea business-ului. Reprezentanții Confederației au ținut să aducă în vizorul autorităților problemele stringente cu care se confruntă la moment și care constituie o piedică în desfășurarea activității de întreprinzător. Acestea se referă la: controalele de stat, modernizarea relațiilor de muncă activitatea Comisiei Naționale pentru Consuoltări și Negocieri Colective, a Grupului de lucru privind reglementarea activității de întreprinzător și altele, specifice, abordate de membrii prezenți la înhtrunire.

Premierul a îndemnat patronatele la un dialog constructiv pentru depășirea problemelor, în comun.

Reprezentanții patronatelor au menționat mai multe impedimente cu care se confruntă agenții economici din diverse domenii. Printre acestea au fost: insuficiența forței de muncă, necesitatea reglementării controalelor de stat și a modernizării Codului Muncii. S-a accentuat importanța consolidării politicilor publice din domeniul construcției în cadrul unui singur minister, dar și stabilirea politicii bugetar fiscale pe un termen de lungă durată. Alte subiecte discutate au vizat tichetele de masă, patentele de întreprinzător, desfășurarea licitațiilor publice, impozitele HORECA, reforma justiției și altele.

Prim-ministrul a expus viziunea Guvernului privind soluționarea tuturor problemelor abordate la ședință. În partea ce ține de diminuarea controalelor de stat, a precizat că în scurt timp va fi dizolvată Poliția economică. Privind politica bugetar fiscală, a confirmat intenția Guvernului de a crea reguli clare și stabile pentru activitatea agenților economici, de aceea invită patronatele pe platforma de negocieri, lansată de Ministerul Finanțelor, ca până în luna mai 2020 să fie setate obiectivele politicii fiscale pentru anul 2021.