vezi mai mult

Partenerii sociali la masa de dialog
07.07.2021     
 
Ministerul Finanțelor încurajează antreprenorii să beneficieze de subvenționarea locurilor de muncă
18.06.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Formele atipice de ocupare discutate în cadrul unui Atelier de lucru
17
07.2019
Formele atipice de ocupare discutate în cadrul unui Atelier de lucru
 
   

La 16 iulie curent directorul executiv CNPM, a participat la un atelier de lucru, organizat cu suportul Organizației Internaținale a Muncii, cu genericul formele atipice (non-standard) de ocupare în contextul revizuirii Codului Muncii al Republicii Moldova. Evenimentul a fost moderat de Doamna Cristina Miheș, specialistă principală în domeniul Dialogului Social și Legislația Muncii, în cadrul Biroului pentru Europa Centrală și de Est al Organizației Internaționale a Muncii. 

Scopul atelierului de lucru a fost consolidarea capacităților partenerilor sociali - patronate și sindicate- care participă în grupul de lucru, creat pentru negocierea modificărilor la Codul Muncii, în materie de reglementare a formelor atipice de ocupare.

În cadrul evenimentului au fost discutate practicile regionale privind agentul de angajare temporară și munca la distanță. Pentru alte modalități atipice de ocupare țara noastră dispune de mecanisme de aplicare. Urmare a dezbaterilor au fost conturate principiile generale, precum și avantajele/dezavantajele formelor non-standarde de ocupare, propuse de Confederația Națională a Patronatului și membrii săi pentru a fi inserate în reglementarea relațiilor de muncă. Reieșind din agenda negocierilor acestea vor fi dezbăture pe platforma grupului tripartit în jumătatea a doua a anului curent. În opinia CNPM propunerile înaintate constituie o alternativă în angajare care poate aduce beneficii tuturor constituienților relațiilor de muncă.

Pe durata atelierului au mai fost abordate subiecte de interes comun ce țin de clauzele de neconcurență în Contractul Individual de Muncă pe care Moldova nu le are; plata în orele libere a timpului de muncă suplimentar; flexibilitatea raporturilor de muncă inclusiv pentru persoanele care îmbină viața profesională cu cea de familie.