vezi mai mult

Reluarea treptată a unor activități din 01 iunie
29.05.2020     
 
Munca la distanță are dreptul la viață!
28.05.2020     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Salariul minim în sectorul real crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei
25
04.2019
Salariul minim în sectorul real crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei
 
   

Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Hotărârea a fost aprobată de Cabinetul de miniștri în ședința din 24 aprilie. La baza creșterii au stat tradițional 2 parametri: -creșterea productivității și -creșterea inflației. Acest proiect a fost susținut și avizat pozitiv de Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova, poziție exprimată și în cadrul ședinței de Guvern de către președintele CNPM avînd în vedere impactul acestui cuantum asupra economiei per ansamblu, dar și mai important pentru reținerea forței de muncă în țară.

Același subiect a fost discutat și în cadrul unei emisiuni TV, la care a participat directorul executiv CNPM, Vladislav Caminschi. În cadrul acesteia Confederația Națională a Patronatului a lansat ideea unor discuții bilaterale cu Sindicatele în vederea negocierii acestui cuantum. În opinia noastră, noul mecanism propus ar fi avut o creștere mai semnificativă pentru acest cuantum. Ținem să amintim că un asemenea sistem a existat în Republica Moldova, iar cuantumul era stabilit urmare a negocierilor dintre Patronate și Sindicate. O asemenea abordare este și în spiritul Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii, ratificate de Republica Moldova.