vezi mai mult

Salariul minim în sectorul real crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei
25.04.2019     
 
Și angajatorii din Soroca instruiți în domeniul legislației muncii
18.04.2019     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Dialog constructiv cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
12
02.2018
Dialog constructiv cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
 
   

La 9 februarie, curent membrii CNPM au avut o întrevedere cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe probleme pe aspecte ce țin de legislația muncii, protecția socială și sănătate. 

În cadrul întrunirii, membrii CNPM, participanți la ședință au prezentat un șir de probleme cu care se confruntă reprezentanții mediului de afaceri în desfășurarea activității lor. În domeniul sănătății, s-a pus accent pe următoarele aspecte: întârzierea procesului de contractare a serviciilor medicale pentru anul curent, descriminarea agenților economici privați față de cei publici, lipsa transparenței la încheierea contractelor de parteneriat public-privat, reducerea numărului controalelor de evaluare a sănătății angajaților și a instruirilor de ingienizare, lipsa susținerii producătorilor autohtoni de medicamente.

În domeniile muncii și protecției sociale, printre subiectele abordate au fost: necesitatea reglementării comisiiilor sectoriale pentru formare profesională, redistribuirea cotei de asigurări sociale de stat, revizuirea mecanismului de solicitare a angajării persoanelor cu dizabilități în dependență de domeniul de activitate a agetului economic, implementarea sistemului automatizat de stat de evidență a certificatelor de incapacitate de muncă, consultarea cu patronatele proiectelor de acte normative de stabilire a zilelor de odihnă.

În urma celor discutate, a fost identificată necesitatea creării a trei grupuri pe domeniul sănătății, al muncii și al protecției sociale, cu implicarea tuturor actorilor vizați, care urmează sistemic să se întrunească și să colaboreze la dezvoltarea politicilor eficiente, ținând cont de interesele mediului de afaceri.

Ne exprimăm speranța să avem un dialog constructiv cu noua conducere a Ministerului și rezultate palpabile în domeniile din subordinea acestuia.