vezi mai mult

Ce oportunități de angajare sunt prevăzute pentru anul 2021
15.01.2021     
 
"Ghilotina" actelor normative în acțiune!
13.01.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Start negocierilor de modificare a Codului Muncii
30
07.2020
Start negocierilor de modificare a Codului Muncii
 
   

Astăzi, după cum am anunțat anterior, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a început runda a doua a negocierilor la Codul Muncii în format tripartit. În cadrul acesteia au fost discutate următoarele:

1. Proiectul de lege privind modificarea unor acte legislative, care vine să implementeze în Republica Moldova mecanismul de agent de muncă temporară;

2. Modificări necesare în legislația muncii dictate de situația pandemică și post-pandemică;

3. Setul de amendamente la Codul Muncii, compilat de către Ministerul de resort de la diferiți actori, inclusiv parteneri sociali.

La primul subiect a fost menționat că proiectul se află pe rol mai bine de un an și urmează a fi definitivat în corespundere cu cele agreate în cadrul grupului. Avînd în vedere că acest mecanism se aplică deja de către angajatori, considerăm oportun ca acesta să fie reglementat prin proiectul vizat. La rîndul lor, reprezentanții sindicatelor au ținut să informeze despre faptul că nu vor susține acest proiect. Amintim că acest mecanism există și este aplicat pe larg în țările europene în baza Directivei Consiliului Europei. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a chemat părțile implicate în negocieri să ajungă la consens asupra proiectului.

Pe perioada situației excepționale, instituită în țara noastră prin Hotărîrea Parlamentului, Comisia Situații Excepționale nu a adoptat măsuri ce țin de relațiile de muncă cu exceptînd sectorul public (bugetar). Pentru a depăși cu ușurință pe viitor situații similare, Confederația Națională a Patronatului a propus completarea Codului Muncii cu derogări care vor permite angajatorilor pe perioada situației excepționale să decidă unilateral asupra duratei programului de muncă, concediilor, muncii în schimburi și alte prevederi, dar și reducerea birocrației documentare prin aplicarea extinsă a semnăturii electronice, precum și mecanisme de compensare a pierderilor salariale angajaților prin intermediul angajatorilor (mecanismul Kurzarbeit).