vezi mai mult

Achizițiile publice în selectarea prestatorilor de servicii medicale-încă o verigă slabă a sistemului
09.02.2021     
 
Cum "reanimăm" dialogul social în cadrul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective?
03.02.2021     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Controlul securității și sănătății în muncă revine Inspectoratului de Stat al Muncii
03
07.2020
Controlul securității și sănătății în muncă revine Inspectoratului de Stat al Muncii
 
   

În anul 2017 reforma instituțiilor publice centrale și ale organelor cu funcții de control a avut drept consecință modificări în funcțiile Inspectoratului de Stat al Muncii, în partea ce ține de securitatea și sănătatea muncii, funcție preluată de alte zece autorități cu funcții de control. Inspectoratul de Stat al Muncii a păstrat, în aceste condiții, doar funcții de generalizator al informației pe acest domeniu.

Confederația Națională a Patronatului nu a susținut această inițiativă și a propus autorităților propria variantă, care prevedea comasarea Inspectoratului de Stat al Muncii și a Centrului Național de Sănătate Publică. Guvernul însă nu a susținut această inițiativă.

Urmare a reformelor și modifiăcrilor aprobate, Sindicatele au depus o plîngere la Comitetul de aplicare a normelor al Organizației Internaționale a Muncii. În cadrul dezbaterilor la acest subiect, desfășurate pe parcursul Conferinței Internaționale a Muncii, Confederația Națională a Patronatului a susținut inițiativa Sindicatelor menționînd că sistemul propus este în defavoarea atît a angajaților, cît și cea a angajatorilor.

În multiplele ședințe care au urmat pe diferite platforme, CNPM a reiterat poziția sa prin care a menționat faptul că funcțiile Inspectoratului de Stat al Muncii ce țin de securitatea și sănătatea muncii trebuie restabilite, de aceea salutăm aprobarea în ședința cabinetului de miniștri din 01 iulie curent a proiectului legii pentru modificarea unor acte legislative,  care a avut drept scop restabilirea funcțiilor de control ale ISM în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și în domeniul raporturilor de muncă, asigurând integritatea funcțională a acestuia și conformitatea cu convențiile Organizației Internaționale a Muncii (OIM) ratificate de către RM. Totodată, prin operarea modificărilor la legislație se urmărește asigurarea funcționalității sistemului de control în domeniul SSM și deblocarea situației referitoare la conflictul de competență (între cele 10 autorități cu atribuții de control în domeniul SSM) la efectuarea controlului de stat și cercetării accidentelor de muncă.

Proiectul conține un șir de modificări și la alte legi în vigoare. Astfel, Codul muncii va fi completat cu norma ce va oferi ISM competența de control pe domeniul securității și sănătății în muncă. Modificările la Codul contravențional atribuie Inspectoratului competența de a constata contravenții în domeniul SSM. Totodată, autorii propun ca ISM să fie exclus parțial din incidența Legii nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.