vezi mai mult

Revenirea la muncă în siguranță o prioritate pentru angajatori
24.08.2020     
 
Planul de Continuitate a Afacerii în 6 pași
24.08.2020     
 
 
Prima pagină   »  Noutăți   »  Noutățile CNPM » Proiectul privind modificarea Codului Muncii ce va reglementa munca la distanță definitivat
08
05.2020
Proiectul privind modificarea Codului Muncii ce va reglementa munca la distanță definitivat
 
   

Pe parcursul acestei săptămîni s-au desfășurat mai multe ședințe în cadrul cărora s-a discutat, după cum am menționat și anterior, proiectul de modificare a Codului Muncii sub aspectul unui capitol ce va reglementa munca la distanță. Au fost dezbătute propuneri din partea Confederației Naționale ale Patronatului și Sindicatelor, la proiectul propus de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Urmare a dezbaterilor a fost definitivat proiectul, la care Confederația Națională a Patronatului a mai propus câteva subiecte pentru reflecție:

A fost propusă următoarea redacție a alin (1) al Articolului 2922: „Salariatul cu munca la distanță se bucură de toate drepturile și garanțiile recunoscute prin lege sau alt act normativ la nivel de unitate aplicabil salariaților al căror loc de muncă este organizat de angajator. La fel, salariaților cu munca la distanță se pot aplica garanțiile prevăzute prin contractul colectiv de muncă în condițiile Art. 33 alin (7)". Ținem să menționăm că în conformitate cu prevederile Codului muncii sub incidența contractului colectiv de muncă cad salariații care și-au delegat reprezentanții săi să-l negocieze. În asemenea condiții, presupunem și situația când salariații cu muncă la distanță ar putea să fie în afara acoperirii contractului colectiv de muncă. Extinderea automată a acțiunii CCM și asupra acestei categorii, pe de o parte ar discrimina salariații ai căror reprezentanți nu au participat la negocieri și nu cad sub incidența CCM, pe de altă parte contravine prevederilor Art. 33 alin (7). și la finalul alin. (1) al Articolului 1923 a se completa cu sintagma „calificate„.

Proiectul definitivat poate fi accesat mai jos.

proiect_de_lege_07.05.2020.pdf